Is dat nou nodig voor een fietser?
Is dat nou nodig voor een fietser? Het antwoord is kort en krachtig: JA. Wilt u blessures voorkomen? Dan kunnen Core Stability oefeningen een grote hulp zijn. De oefeningen versterken de stabiliteit van de romp en zorgen ervoor dat u beter in balans blijft, tijdens het sporten én in het dagelijkse leven. Dankzij Core Stability krijgt u tot 30% minder kans op blessures. Andersom is het zo dat een krachtige Core een positief effect heeft op de sportprestaties!
In feite is de romp het centrum van de functionele kinetische keten en vormt daarmee de ‘fundering’ van alle beweging van de ledematen. Dit ‘Powerhouse’ wordt ook wel omschreven als een doos met de buikspieren als voorkant en de rugspieren en de bilspieren als achterkant. Het diafragma (middenrif) als bovenkant en de spieren van het bekken en de heupen als bodem. De romp zal dus een krachtige stabiliteit moeten hebben voor het bewegen van de ledematen. Core stability vindt zijn oorsprong in revalidatietrainingen en is pas later uitgegroeid tot een ‘gewone’ spiertraining. Wie voldoende core stability oefeningen doet, houdt het fietsen langer vol en zal ook zijn techniek verder kunnen aanscherpen.
Oefeningen
Wanneer u de stabiliteit van uw romp wilt trainen, is het belangrijk dat u focust op de volledige romp. Core stability is veel meer dan alleen uw buikspieren oefenen. Uiteraard mogen uw rug en uw bekken niet vergeten worden. Door alle diepgelegen rompspieren te trainen, verbetert u de stabilisatie van de wervelkolom en het bekken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u rustiger en stabieler op de fiets zit. Dit is voor iedere wielrenner van belang, maar zeker voor tijdrijders en triatleten.
Trainingsvormen
Er zijn meerdere mogelijkheden om uw core stability te trainen. Van gemakkelijke oefeningen tot work-outs voor gevorderden. Het is aan te raden de core stability trainingen geleidelijk op te bouwen. Zo voorkomt u onnodige blessures. Veel core stability oefeningen gebeuren in de sportschool aan de hand van een fitnessbal. U kunt er lichte en zwaardere trainingen mee uitvoeren. Een voorbeeld: leg de fitnessbal onder uw buik en houd uw handen tegen de grond, met de benen gestrekt naar achteren. Houd deze positie 20 tot 30 seconden vol. Daarna heft u uw rechterarm langzaam opzij. Doe dit een paar seconden en wissel dan van arm.
Maar ook zonder fitnessbal zijn er verschillende mogelijkheden om aan uw core stability te werken (ook thuis, dus niet alleen in de sportschool!) . Variatie is een must. Het is cruciaal dat u elk deel van uw romp traint.
Core Stability training heeft dan ook veel te maken met het begrip ‘functioneel trainen’. Dit wil eigenlijk niet meer zeggen dan dat de training een positief effect moet hebben op de sportprestaties. Bij functioneel trainen is de interactie tussen stabiliteit, mobiliteit en coördinatie erg van belang.
Door consequent core stability oefeningen te doen waarmee u de controle en balansbeheersing over uw rug, bekken, heup, knie en enkel traint, bent u niet alleen minder vatbaar voor blessures maar verbeteren ook uw sportprestaties.
Wilt u echt werken aan uw prestaties en lijkende Powerhouse oefeningen u wel wat? www.Wielerschool.nu beschikt over gekwalificeerde docenten en is partner van CyclingWeb.nl.
Doe er uw voordeel mee!